Pelerinaj la Muntele Athos și Tesalonic

Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova

Plecări:

24 Martie, 21 Aprilie, 19 Mai, 16 Iunie, 14 Iulie, 7 August, 8 Septembrie, 6 Octombrie, 3 Noiembrie, 24 Noiembrie

Programul Pelerinajului

Detaliile Turului

Pe Sfântul Munte Athos se găsesc 20 de mănăstiri mari, împărătești, cu drepturi egale, care conduc republica. În acest loc bate inima creștinismului ortodox și a vieții ascetice, de peste un mileniu. Așezămintele creștine din Muntele Athos au servit că adevărați paznici pentru arta și credință creștin-ortodoxa. În aceste locuri, conform tradiției, nici o femeie nu are voie să ajungă. Tradiția Sfantului Munte a fost respectata până și de invadatorii turci, care au stăpânit Grecia vreme de 500 de ani, după căderea Imperiului Bizantin. Mănăstirile Athos sunt comori uimitoare ale picturii icoanelor bizantine. De secole, călugării au protejat picturile murale și frescele rare, păstrând icoane unice și relicve sfinte asupra cărora timpul nu are putere. Ei nu numai că au mântuit, dar au și sporit bogăția spirituală a Ortodoxiei.

Locul Pornirii & Întoarcerii

Strada Circului 33, (Circul Chișinău)

Ora Pornirii din Chișinău

09:00  

Echipament necesar:

Pălărie, mănuși, o provizie de lenjerie, o periuță și pastă de dinți, gel de duș, șampon, prosop

Încălțăminte confortabilă cu tălpi rezistente pentru drumeții la munte.

Bani pentru cheltuieli suplimentare.

Pentru o viză este necesară o copie a pașaportului.

Notă:

Numai pentru bărbați

Program

Programul pelerinajului poate suferi unele modificări în funcţie de confirmările de cazare din Sfântul Munte și condițiile climaterice (care pot amâna intrarea sau ieșirea din Sf. Munte). Este posibil ca în programul de închinare la mai multe mănăstiri, când se închiriază transportul local în regim de taxi, să fie vreun loc unde din obiective pricini (ex. odihna monahilor) să nu ne putem închina în biserică.

Ziua 1

  • Plecare din Chișinău ora 09:00

Ziua 2

  • Ouranoupoli: Mic dejun.
  • Îmbarcare pe ferryboat până la Mănăstirea Hilandar (cea mai renumită icoană păstrată cu mare evlavie în biserica mare a mănăstirii este Icoana Maicii Domnului „Trihirussa” – cu trei mâini, închinare la odoarele mănăstirii) – Peștera Sf. Cosma de la Zografu – Mănăstirea Zografu (cunoscută ca „a doua casă a Sfântului Gheorghe”, Mănăstirea Zografu păstrează până astăzi mai multe icoane făcătoare de minuni, sfinte moaşte şi alte odoare). Participare la slujbe / cazare.

Ziua 3

  • Mănăstirea Zografu (participare la slujbă și masa) – Mănăstirea Constamonitu (închinare la icoanele importante ale mănăstirii: Sfântului Ştefan (secolul al VIII-lea), icoana Maicii Domnului „Odighitria” (1360) și icoana Maicii Domnului „Antifonitria” (secolul al XI-lea) – Mănăstirea Dohiariu (închinare la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare și la odoarele mănăstirii) – Mănăstirea Xenofont (închinare la odoarele mănăstirii și la Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe și Icoana Maicii Domnului „Odighitria” din catedrala nouă a mănăstirii) – Mănăstirea Sf. Pantelimon (Rusikon) – participare la slujbe / cazare.

Ziua 4

  • Mănăstirea Sf. Pantelimon (participare la slujbe și închinarea la odoarele mănăstirii) – Plecare cu maxi-taxi spre Karyes (capitala Sfântului Munte). Se vor vizita Biserica Protaton (cu Icoana Maicii Domnului Axion Estin și celebrele fresce ale lui Manuil Panselinos) – Schitul Sf. Andrei – Serai (închinare într-una din cele mai mari biserici din Balcani, închinare la parte din Capul Sfântului Apostol Andrei) – Mănăstirea Cutlumuș (închinare la odoarele mănăstirii). Plecare în Portul Dafni. Îmbarcare pe ferryboat pentru plecare în Ouranoupoli.
  • După posibilitate se vor vizita în drum spre Moldova Mănăstirea Sf. Anastasia, Izbăvitoarea de otravă (închinarea la odoarele mănăstirii) – Mănăstirea Suroti (închinarea la mormântul Sf. Cuvios Paisie Aghioritul și la odoarele mănăstirii).

Ziua 5

  • Sosire în Chișinău

Locații de top

Descrierea Locațiilor

Mănăstirea Dohiariu

Mănăstirea Dochiaru este a X-a mânăstire în ordinea ierarhică de pe Muntele Athos și a fost ridicată între 1030-1032. Biserica mânăstirii a fost construită prin binefacerea voievodului Alexandru Lapușneanu în 1568.

Izvorul Sfântul Atanasie

Izvorul Sfântului Atanasie este un loc minunat din Sfântul Munte Athos, mare har simt cei ce se opresc la apa cea rece, primită în dar de la Maica Domnului.

Alte Pelerinaje