fbpx

Pelerinaj în Georgia

Pelerinaj în Georgia

650 

10-17 IULIE
16-21 SEPTEMBRIE
11-16 NOIEMBRIE

Category:

Pelerinaj în Georgia-2019
11-16 MARTIE
13-18 MAI
10-17 IULIE
16-21 SEPTEMBRIE
11-16 NOIEMBRIE

ZIUA 1 plecarea din București AIROPORTUL OTOPENI  București – TBILISI
Tbilisi , capitala Georgiei si cel mai mare oraș al țării, fondat în sec V.
• Biserica Metehi (sec. V)
• Catedrala Sioni (sec. V) – cu Crucea Sf. Nina cea Întocmai cu Apostolii,
• Biserica Anchischati – cea mai veche biserică din Tbilisi (sec VI),
• Muzeul de arte frumoase, cu o impresioantă colecție de arta sacră georgiană veche
Catedrala Sfintei Treimi (catedrala patriarhală)
Cină, cazare hotel 3*.

 

ZIUA 2 MTSKHETA
Mtskheta (UNESCO) fosta capital si unul dintre cele mai vechi orase din Georgia. Vestigiile orasului vechi – cu mai mult de 1000 de ani inainte de Hristos. A fost capitala Regatului timpuriu Georgian de Iberia, in perioada dintre secolele III îH si V dH. Aici a fost proclamat Crestinismul ca religie de stat in anul 337. A ramas sediul Bisericii Ortodoxe Georgiene pana astazi (desi capitala se afla la Tbilisi).
• Manastirea Jvari ( Manastirea Sfintei Cruci) . Dupa traditie, la inceputul sec IV Sf Nina (cea care l-a convertit la crestinism pe regale Miran III al Iveriei) a ridicat in acest loc o cruce mare de lemn, pe locul unui temple pagan. Crucea s-a dovedit a fi facatoare de minuni si drept urmare, a atras pelerine din intreaga zona a caucazului. Pe ramasitele acestei cruci de lemn, in anul 545 a fost ridicata o biserica mica. Actuala biserica: 590 – 605.
• Biserica Samtavro a Schimbarii la Fata si manastirea de maici a Sf Nina din Mtskheta. A fost construita de regele Mirian III de Iberia in secolul 4. Cunoscutul calugar georgian si Nebun pentru Hristos, Gabriel (+1995) are mormantul in curtea aceastei biserici. Inchinare la moastele Sf Gabriel.
Cina si cazare hotel 3*

 

 

ZIUA 3 : KUTAISI
Kutaisi este al doilea oras al Georgiei ca marime (200.600), capitala regiunii Imereti si capitala vechiului regat de Colchis inca din mileniul al 2-lea inainte de Hristos. Unii istorici considera ca in Argonautica – poemul grec despre Iason si argonautii Kutaisi a fost destinatia finala. A fost capitala regatului Georgian (978 –1122), capitala a regatului Imertian (sec 15 -1810), iar din 1810 Regatul Imertian a fost ocupat de Rusia Tarista. In 1991 Georgia a devenit independenta.
Vizitam Manastirea Gelati – 1106 (UNESCO, fresce sec XII), care apartine epocii de aur a Georgiei medievale, o perioada de putere si stabilitate politica si de crestere economica cuprinsa intre domniile Regelui David Constructorul (1089-1125) si a Reginei Tamara (1184 – 1213). Manastirea a reprezentat timp de secole principalul centru de stiinta si educatie al Georgiei, aici fiind infiintata Academia care a format cativa dintre cei mai celebri oameni de stiinta, teologi si filozofi georgieni.
Manastirea Motsameta – este numita dupa mucenicia a doi sfinti, fratii David si Constrantin, duci de Margveti, care au fost martirizati de turci in sec VII.
Catedrala Bagrati ( sec XI, UNESCO)
Cina si cazare hotel 3*

 

ZIUA 4, ZUGDIDI, KUTAISI
Dupa micul dejun plecam spre Zugdidi, oras din vestul Georgiei, provincia istorica Samegrelo (Mingrelia).
Vizitam Muzeul de Istorie si Arhitectura Palatul Dadiani : principala bogatie a muzeului este Camasa Maicii Domnului, pastrata integral !
În vremea împaratiei lui Leon cel Mare (454 – 474), a fost găsit un veșmânt al Maicii Domnului la o femeie evreica care locuia in Galileea si care păstra această cămașă într-o camera separată, în care mulți bolnavi venind să se închine, se tămăduiau: “ Aici la mine este ascuns veșmântul Preacuratei Fecioare Maria, Maica lui Hristos Dumnezeu. In timpul cand ea s-a mutat de la cele pamantesti la cele ceresti, era acolo, la vremea ingroparii ei, una din stramoasele mele, vaduva, careia i s-a dat vesmantul acesta, dupa hotararea insasi Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu. Aceea, luand vesmantul, l-a pazit cu cinste in tot timpul vietii sale. Apoi, inainte de a muri, l-a incredintat in paza unei fecioare din neamul sau, poruncindu-i cu juramant, ca nu numai vesmantul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sa-l pazeasca, ci si fecioria ei s-o pazeasca pentru cinstea Preacuratei Fecioare Maria. Iar fecioara aceea, in tot timpul vietii sale, pazind de asemenea cu multa cinste vesmantul acesta, cand s-a apropiat de sfarsitul vietii, l-a incredintat si ea la alta fecioara curata si cinstita din neamul sau. Astfel ca, din fecioara in fecioara, trecand multi ani, acest sfant vesmant a ajuns pana la mine, smerita, care am imbatranit …’’
, cina si cazare..

 

ZIUA 5 BODBE, TBILISI
Dupa micun participare la Sfanta Liturghie, apoi mergem la mormantul Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii.
Conform traditiei georgiene, Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii pentru georgieni, s-a retras la Cheile Bodbe, in Kakheti, unde a trecut la Domnul (338-340). La ordinul regelui Miran III (284-361), o micuta manastire a fost construita pe locul in care Sf Nina a fost inmormantata. Manastirea a capatat o mare importanta in Evul mediu, devenind favorita regilor de Kakheti, care au ales aceasta manastire ca loc al incoronarii lor.
In prezent manastirea este sediul Episcopiei din Bodbe si unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorita mormantului Sf Nina.
Ne intorcem la Tbilisi. Seara timp liber in Tbilisi, cina si cazare.

 

Ziua 6 TBILISI
Mic dejun timp liber transfer la aeroport

Pretul 650 euro de persoana
Bilet de avion București – Tbilisi – București
Cazarea hotel 3* în camera dbl
Mic dejun + cina
Ghid teolog vorbitor de română

Distribuie!
 • 150
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  150
  Shares

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Leave a Review

Rating